Allt fler restauranger erbjuder vällagad vegansk mat

06 april 2020 patrick pettersson
Allt fler restauranger erbjuder vällagad vegansk mat

Det finns många bra skäl att välja veganskt på tallriken. Mat från växtriket är ofta hälsosam, klimatsmart och prisvärd. Dessutom är det naturligtvis det självklara valet för den som ser till djurens välfärd. Ett underskattat argument i sammanhanget är dock att vegansk mat inte sällan är gudomligt god. Det råder ingen brist på vare sig läckra recept eller bra restauranger för den som vill äta mat uteslutande från djurriket. De senaste åren har det poppat upp allt fler lunchrestauranger och krogar med en renodlat vegansk prägel. Men också de mer konventionella aktörerna har ofta bra veganska alternativ på menyn.

 

Stockholm har ett brett och varierat utbud

Inte minst i våra storstadsområden finns ett rikt utbud av den här typen av restauranger.  Den som letar efter bra vegansk mat i Stockholm behöver verkligen inte misströsta. I huvudstaden finns allt från enklare lunchrestauranger och food trucks till mer gastronomiskt inriktade krogar med grymt goda veganska rätter på menyn. Utbudet blir bara bättre och bättre, vilket naturligtvis är glädjande av flera skäl. En institution i sammanhanget är den hare krishna- inspirerade restaurangen Govindas, som i mer än trettio års tid serverat stockholmarna vällagad och fantasirik vegansk mat.

 

 

Finns bra och informativa guider att inspireras av

Ett bra hjälpmedel i jakten på bra matupplevelser är de lättillgängliga guider som finns på nätet. Det finns sådana som baseras på restaurangbesökarnas egna omdömen och kommentarer. Men även de som görs av etablerade matkonnässörer och krogkrönikörer kan vara till stor hjälp när du är på jakt efter en bra restauranger. Ofta kan man filtrera sin sökning så att de till exempel endast tar med veganska eller vegetariska krogar. Därefter brukar det gå att sortera på exempelvis prisbild eller geografiskt läge. När det gäller vegankäk finns såklart också en massa bra och insatta bloggar och liknande medier att vända sig till.

 

Fler nyheter