Första hjälpen för stukad fot

28 juni 2019 Matilda Sjöqvist
Första hjälpen för stukad fot

Alla har nog någon gång stukat foten och vet hur ont det gör och hur onödigt det känns. Det är särskilt tråkigt om man råkar ut för det innan ett lopp där man har laddat upp i flera veckor och äntligen nått en bra form. Därför känns det riktigt snöpligt att ett simpelt snedtramp kan göra att man blir borta från träningen i flera veckor i värsta fall. Tyvärr händer en olycka lätt och om man springer mycket i terräng som vid t.ex. orientering är risken för att trampa snett extra hög.

Därför är det viktigt att vidta åtgärder direkt efter att skadan skett för att man ska kunna vara tillbaka på banan så snart som möjligt igen, ännu starkare än innan. Så snabbt som möjligt efter att stukningen skett bör man kyla ned fotleden, gärna med en ispåse, för att få ned svullnaden och få den inre blödningen att avta. Foten bör också hållas i högläge för att minska svullnaden och man bör undvika att belasta den utan försöka vila. Har man mycket ont kan man även ta värktabletter som är antiinflammatoriska för att lindra smärtan men också för att minska inflammation i fotleden.

Efter att den mest akuta fasen är över är det dags att börja belasta foten igen för att kunna använda den normalt. För att ge extra stöd i början är det bra att tejpa med sporttejp vilket avlastar och stöttar leden. Eftersom foten som varit stukad ofta är lite instabil efter skadeperioden är det bra att bygga upp stabiliteten igen med att stå på balansplatta eller på ett ben. Så småningom kan man öka intensiteten i sin träning igen och förhoppningsvis se tillbaka på den här skadeperioden som en tid av rehab då man fick tid över för att bygga upp styrkan i fotleden och undvika att detta inträffar igen.

Fler nyheter