Grön starr – orsaker och botemedel

06 februari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Grön starr – orsaker och botemedel

Lider du av glaukom? Du är inte ensam. Det är en av de främsta orsakerna till blindhet och drabbar miljontals människor runt om i världen. En diagnos av glaukom kan orsaka en enorm rädsla och förvirring – den kommer ofta med många frågor om dina behandlingsalternativ, vad du kan förvänta dig och hur du ska hantera tillståndet framöver. Den goda nyheten är att om du förstår mer om denna allvarliga ögonsjukdom kan det hjälpa dig att fatta välgrundade beslut om vård och hitta sätt att bevara din syn i många år framöver. I det här blogginlägget diskuterar vi allt du behöver veta om glaukom – från vad som orsakar det, dess symptom samt några potentiella behandlingar som kan hjälpa till att bromsa utvecklingen av detta alltför vanliga tillstånd.

Vi tillhandahåller också användbara resurser som kan hjälpa dig att hitta rätt riktning för ytterligare vägledning. Vi hoppas att den här informationen ska ge dig en bättre förståelse för glaukom och ge dig möjlighet att fatta de bästa besluten för att bevara din synhälsa. För er som vill veta ännu mer, råder jag att kontakt en ögonläkare i Stockholm.

Ögonläkare Stockholm

Ökat tryck på ögat

Glaukom orsakas av en ökning av det intraokulära trycket, vilket kan skada synnerven och leda till följande oåterkallelig synförlust. Den kan orsakas av ett antal faktorer, bland annat genetiska anlag, ålder och etnicitet. Andra orsaker kan vara trauma mot ögat eller vissa medicinska tillstånd som diabetes. Glaukom ger inte alltid symtom i ett tidigt skede, men några vanliga tecken kan vara tunnelseende, svårigheter att anpassa sig till olika ljusnivåer, halos runt ljus och smärta/rodnad i ögonen.

Även om glaukom inte går att bota finns det flera behandlingar som hjälper till att bromsa sjukdomsutvecklingen och bevara synen. Det kan handla om receptbelagda ögondroppar för att sänka det intraokulära trycket, laserbehandling för att öppna blockerade vätskebanor i ögat och kirurgi för att dränera överflödig vätska från ögat.

Fler nyheter