Slå nytt rekord med en Dayan kub

15 mars 2021 Cecilia Olsson

Speedcubing är en sport som går ut på att lösa Rubiks kuber och liknande pussel på tid. Inom sporten finns totalt  18 grenar varav elva grenar innefattar elva olika pussel, de övriga sju grenarna är varianter på 3×3-kuben, 4×4-kuben och 5×5-kuben. Det kan till exempel handla om att man ska lösa kuben med en hand, med förbundna ögon eller med fötterna. Under dessa tävlingar används så kallade speedcubes, de är vad man kan säga en modifierad variant av den klassiska Rubiks kuben. 

Vad när skillanden mellan en klassisk kub och en speedcube?

Den största och kanske viktigaste skillnaden mellan en speedcube och en klassisk Rubiks kub är att speedcuben har rundade hörn. Den klassiska kuben har skarpa kanter vilket innebär att man måste fullfölja ett drag helt och hållet innan man påbörjar nästa drag. Med en speedcube kan man tack vare de rundade hörnen ”gena” och påbörja ett nytt drag innan man till hundra procent har färdigställt det föregående. Det är något som har stor betydelse då man tävlar om att lösa kuben så snabbt som möjligt, varje hundradel kan vara avgörande. 

Ytterligare något som skiljer kuberna åt är att det går att ställa in hur hårt åtdragen man vill att en speedcube ska vara. En klassisk Rubiks kub går inte justera och kan därmed vara trögare att vrida runt jämfört med en löst inställd speedcube. 

Speedcubes av hög kvalitet

Dayan är en av de största och mest välkända tillverkarna av speedcubes. De skapar kuber som presterar otroligt bra och de har genom åren använts för att slå många världsrekord. Hos MasterCubeStore.se hittar man flera olika produkter från Dayan och även andra populära märken. De har hundratals olika kuber och IQ-utmaningar i olika storlekar och utformningar, fördelat på 40 olika varumärken. Samtliga till förmånliga priser och med snabba leveranser.

Fler nyheter