Spara på din favoritlektyr

12 juni 2020 william eriksson

Har du en massa specialtidningar i travar därhemma? Med tiden blir lösa tidskrifter både dammiga och nötta, fläckiga och slitna. Har man lagt ut mycket pengar på tidningar som man sätter värde på, är det klokt att förvara dem så att de håller sig fina länge. Satsa på att binda in dem snyggt, så pryder de sin plats i vilken bokhylla som helst. Det kan vara vetenskapliga tidskrifter, men det kan också vara serietidningar som man vill ha kvar. Ibland är det också bra att göra en rejäl utrensning, så att man inte begravs i gamla papper, utan att man bara behåller det mest värdefulla, och tar hand om det.

 

Föreningens eller din stolthet

Kanske har du en speciell förkärlek för arbetet i en hembygdsförening eller någon klubb, där ni har mycket material som ni vill spara. Det kan vara protokoll eller gamla anteckningar.

Kanske har du gamla dagböcker eller något lösbladssystem själv där hemma, där du har samlat information om släkt, aktiviteter eller något specialintresse. Inbindningar av materialet ger det en större pondus, och det bildar sammanhållna enheter, som lätt kan lånas ut. Det ger dig anledning att sortera och sovra i materialet, och det mest värdefulla kan därigenom sparas för eftervärlden.

 

 

Standard och kvalitet

Riksarkivet har sina normer och SIS är också en standard för hur man arkiverar och sparar material. Myndigheter kan också behöva binda in protokoll eller andra handlingar som ska sparas under lång tid. Därför är det bra att anlita ett företag som har funnits länge och där man är väl förtrogna med standard och kvalitet. 

Man kan till exempel välja skinnband eller klotband. Benämningen klotband kommer från engelskans cloth, så det är en bok som är klädd med textil. Ta vara på dina gamla magasin, och gör något fint med dem så att de tål att visas upp.

Fler nyheter