En av världens största idrotter

16 maj 2020 patrick pettersson

I Sverige lever skyttesporten lite i skymundan från andra idrotter, ändå är det både en av Sveriges och världens största individuella sporter. Man räknar med att inom de olika skyttedisciplinerna finns det ungefär 50 miljoner utövare världen över.  I huvudsak finns det fyra huvudgrenar; lerduveskytte, viltmål, pistol och gevär. När det gäller sportskytte så är luftgevär och luftpistol på 10 meter i särklass de två största grenarna. Från cirka 7 års ålder kan man börja i en luftgevärsklubb och sedan finns skyttet där under hela livet. Även inom paraidrotten är skytte en stor idrott där till exempel synskadade skjuter med hjälp av elektronskytte.

 

Utrustning inom skytteidrotten

Som nybörjarskytt får man låna vapen och eventuella skyttekläder av klubben man är hos, vilket gör att sporten är väldigt enkel att prova på. När man blir duktigare kommer ofta tankarna på att skaffa ett eget vapen där inställningarna alltid är anpassade efter sig själv, men även att köpa

egna skyttekläder. Ett bra tips för att hitta rätt utrustning för sportskytte är att prata med https://www.osthammarsjaktoskytte.se/ som vet vad som behövs inom de olika disciplinerna.

Hos dem finns allt från ammunition och vapen till den rätta handsken och jackan. De har kunskapen och erfarenheten för att kunna förse skyttar med bästa utrustningen.

 

Både fysisk och mental styrka 

Många tänker att skytte inte är så svårt, bara sikta lite och skjuta så är det klart! Det krävs faktiskt mer än så om man vill bli en bra skytt. Förutom att man behöver ha en bra fysisk kondition för att orka med tävlingar så är den mentala biten en stor del. Att kunna hantera och styra sina egna tankar mot det positiva hållet och inte störas av omgivningen ger ökad koncentration längden. Skytte är en fantastisk och jämlik sport som passar alla, både tjejer och killar.

 

 

Fler nyheter