En svensk stad för den glada – Hudiksvall

13 juli 2019 jonas olsson
En svensk stad för den glada - Hudiksvall

De allra flesta tänker nog på uttrycket “glada Huddik” när Hudiksvall kommer på tal. Men Hudiksvall är mer än bara en glad stad, även om det är en bedrift i sig. Det finns både vacker natur och ett rikt kulturliv att ta del av i Hudiksvall. Varför inte ta en liten tripp till den glada svenska staden och uppleva allt staden har att erbjuda? 

 

Mer om Hudiksvall 

Hudiksvall är en anrik svensk stad som ligger belägen längs kusten i Hälsingland och i Gävleborgs län. Det är den största staden i Hälsingland med omkring 16 000 invånare. Staden grundades redan under 1500-talet och uttrycket glada huddik kom till under 1800-talet och syftade på den tiden till stadens livliga och stora sällskapsliv. 

Det finns flera runstenar runt om i Hudiksvall. Staden har drabbats av flera bränder genom åren och efter att lågan slocknat efter en av de mer omfattande bränderna under 1700-talet stod endast stadskyrkan och en stuga kvar. 

 

Att hitta på i Hudiksvall

Hudiksvall har en mycket gammal och välkänd teater. Den invigdes år 1882 men teaterlivet har funnits och verkat i staden sedan i början på 1800-talet. Teatern används än idag både av stadsteatern och för uppsättningar av pjäser och för mindre teatersällskap. Det finns också en kulturskola för barn och ungdomar. 

Hudiksvall har också en hel del vacker natur att erbjuda. Under sensommaren kan man spana på en av Sveriges mest sällsynta fåglar, nämligen fjällgåsen, vid Lillfjärden. Du har dessutom ett stort utbud av badplatser att välja bland, och kan till och med ta både ett havsbad och ett insjöbad. Därtill finns även två tempererade utomhusbad i Hudiksvall. 

Varför inte ta och gå på gudstjänst i Hudiksvall när du ändå är igång? Hudiksvall har många vackra kyrkor värda ett besök. Höglidenkyrkan är en kyrka i Hudiksvall som anordnar flera gudstjänster och aktiviteter varje vecka. De strävar efter att vara en kyrka för alla, från familjer till äldre och nysvenskar. 

Fler nyheter