Ge hyn den hudvård den förtjänar

24 februari 2021 Cecilia Olsson

För att huden ska kunna må så bra som möjligt är det viktigt att ge den vad den behöver. Trots att det finns specifika hudtyper så är huden individuell från person till person och det är därför viktigt att vara uppmärksam på hur den mår samt vad den kan tänkas behöva. Vissa gånger är det tydligt att huden är torr och behöver återfuktning medans det andra gånger uppstår ojämnheter som kan bero på allt från kosthållning till hudvårdsprodukter. 

Hudtyp kan ge en fingervisning 

En bra grund för att förstå sin hud och kunna ge den vad den behöver är att ta reda på vilken hudtyp man har. Då är det lättare att hitta produkter som är anpassade efter de behov som finns eller problem som kan uppstå. Man brukar dela in huden i tre olika typer; torr hy, fet hy och blandhy (eller kombinerad hy som det också kan kallas).

Torr och fet hy är varandras motsatser

En torr hudtyp kan ofta kännas stram, speciellt när man precis har duschat eller rengjort ansiktet. Det är också vanligt att denna hudtyp har väldigt små porer och den kan ha lätt att bli sträv eller fjällig. Torr hy har brist på både fukt och fett vilket kan göra att den kliar. Fet hy har däremot överskott av fett i talgkörtlarna och blir lätt blank och glansig. Porerna är ofta stora och det är inte ovanligt med finnar, blemmor eller pormaskar.

En blanding är det vanligaste 

Den allra vanligaste hudtypen är blandhy och den kännetecknas av att ansiktet har både fetare och torrare partier. Det är vanligt att t-zonen (panna, näsa och haka) tenderar att gå mot fet hy medans resten av ansiktet (särskilt kinderna längs med käken) ofta går mot en mer torr hudtyp.

Förutom att det är bra att använda produkter som är anpassad efter den hudtyp man har så är det också klokt att investera i produkter av hög kvalitet. Sephora har ett brett sortiment av effektiva och högkvalitativa produkter för den som vill ge sin hy bra hudvård.

Fler nyheter