Inred med marmor

01 mars 2019 Jenny Olsson
Inred med marmor

Marmor är både ett beständigt och vackert material. I många moderna hem, som ett vackert inslag. Marmor är fint i sig men går också bra att kombinera med många andra material och färger. Marmor som är en porös sten klarar inte av sura vätskor med ett PHvärde lägre än 7, så som vin, fruktjuice, kolsyra, ättika och sura rengöringsmedel. Syrorna ger endast estetiska skador och skadar inte stenens hållfasthet. Det kan även uppstå reor i skivorna om man inte är försiktig. Eftersom marmor är lite känsligt kan det vara klokt att tänka på att man sätter den på ett ställe där den inte är så utsatt för syror och stötar. 

 

 

Eftersom sten är ett naturmaterial så är färg, ådring och fläckar varierande på alla stenar. Den färgkombination som finns på en sten finns kanske inte på någon annan och det är lite häftigt. I vissa stenar kan det millimeter stora hål eller fördjupningar i ytan och i vissa har den polerade ytan mindre fält eller ådror som inte kan blankpoleras. Det är naturliga mineraler som finns i stenen och kan synas i släpljus men det är inget som påverkar stenens funktion. Det kan också vara lite charmigt med naturliga saker, att de har pyttesmå skavanker eller att någon skiljer sig mycket från de andra i utseende. 

Hos Perssonssten i Hällabrottet hittar man olika specialprodukter för inredningar och marmor kumla. Här finns bänkskivor till kök och badrum, byggnadssten för golv, trappor, fasader, fönsterbänkar och så vidare. De bedriver verksamheten i egen verkstad och med egen kunnig personal inom området. Stenen de säljer kommer från olika delar av världen och mestadels från Portugal, Italien och Kina. 

Om man ska inreda ett nytt hus eller renovera sitt gamla kan marmor vara det rätta materialet för att skapa den rätta känslan och spänning till ditt hem. Kika in hos Perssonssten och låt dig inspireras. 

Fler nyheter