Lägenheter i trevlig miljö till rimliga priser

11 november 2021 Cecilia Olsson

editorial

När man söker lägenhet så finns det en del att tänka på. Hur mycket hyra klarar man av? Hur stor ska bostaden vara? Vad behöver man i närområdet? och var vill man att boendet ska ligga? Det är viktigt att ställa sig själv många frågor för att boendet ska bli så bra som möjligt så att man inte kommer att behöva söka nytt snart igen. Även om det kan kännas spännande att flytta så är det både en kostsam och slitsam process som de allra flesta helst slipper göra i onödan. 

Betala inte för mycket

När det handlar om hyresnivån så bör man inte betala en orimligt hög hyra. En klassisk tumregel är att man inte bör betala mer än en tredjedel av sin inkomst efter skatt för att kunna ha råd med mer än att bara bo. Hyr man till exempel privat så är risken något större att hyran ligger högt.

image

Genom att vända sig till kommunala fastighetsbolag så får man i regel väldigt rimlig hyra eftersom de oftast arbetar för att ge sina kommuninvånare bra bostadsalternativ. Söker man till exempel boende i Öckerö kommun så kan man vända sig till Öckerö Fastigheter AB, de har runt 400 trivsamma lägenheter på 7 av kommunens öar. Som allmännyttigt, kommunägt bostadsbolag är deras uppdrag att se till att öborna har tillgång till ett brett och bra utbud av bostäder.

Vad är viktigt i och runt bostaden?

När det kommer till storlek på boendet och läget så kan man räkna med att större lägenheter kostar mer, precis som att lägenheter som ligger centralt ofta kostar mer än de som ligger lite utanför en ort. Det gäller helt enkelt att väga för- och nackdelar mot varandra. Kommer avståndet som blir av att man bor en bit utanför ändå leda till högre bränsleutgifter än vad mellanskillnaden ligger på så kanske det ändå kan vara bra att ta boendet med lite högre hyra. Fundera över vad som är viktigast och utgå från det för att begränsa sökområdet.

Fler nyheter