Lysande utsikter från hög höjd

19 maj 2020 william eriksson

Redan hos de gamla grekerna i Mesopotamien – och ännu tidigare – så användes olika lyftanordningar. De drevs av vatten eller av åsnor för att av klara tunga vikter och användes exempelvis för att lasta och lossa fartyg. Under tidens gång blev materialen bättre och man gick från trä till stål för själva konstruktionen. Driften skedde sedan med ångkraft och elektricitet, och idag är hydraulik vanligast. Det finns ett enormt utbud av storlekar och viktklasser. Om du gillar höjder och har bra koordination kan det vara intressant att veta att det är en god arbetsmarknad för kranförare.

 

En teknologisk framtid

Några saker som sannolikt kommer att påverka rivning, byggen och användningen av Mobilkranar i västerås är drönare, 3D-skrivare och kanske även VR-teknik där kunden i förväg kan få en bild av resultatet. Virtual reality används också i utbildningssammanhang för byggarbetare och kranförare, ungefär som för piloter. Det som kallas AR – augmented reality – hjälper till att noggrant mäta och minimera fel genom att lagra digitala bilder och film i realtid. Automation och robotik är andra teknologitrender som kan få betydelse genom att de utför repetitiva uppgifter och förbättrar säkerheten då människor inte behöver göra denna typ av arbeten.

 

 

Hitta rätt firma

Om du behöver göra lyft av skorsten, möbler eller byggmaterial är det några saker att tänka på. Hur ser platsen ut; är det trångt eller finns svängrum? Klarar du jobbet själv eller ska du även hyra in personal? Punkta upp de viktigaste förutsättningarna och samla in några offerter. Ju tydligare dina frågeställningar är, desto mer detaljerade svar kan du förvänta dig. Jämför priser och kolla vilka omdömen de olika firmorna har. Ibland behöver du söka tillstånd i din kommun – exempelvis om du är i närheten av vägar eller platser där många passerar. Tänk också på att ha framförhållning och goda marginaler i schemat.

Fler nyheter