När hade du senast ett promenadmöte med chefen?

14 juni 2020 jonas olsson

Det finns många skäl att vistas i naturen. Frisk luft syresätter blodet, hjärtat får jobba och musklerna tränas. Att vandra över stock och sten gör också att hjärnan får arbeta med koordination och med att planera var du ska sätta ner fötterna. Men det krävs inte långa resor till exotiska platser för att du ska få ut något av den fysiska aktiviteten. Det är inte frågan om bergsklättring, forsränning eller långa turer på långfärdsskridskor. Föreslå för chefen att ni går en runda i parken helt enkelt, nästa gång ni två ska ha ett möte. 

 

Stärkande för kropp och själ

Ibland behöver du och dina kollegor avsätta tid för att kunna fokusera fullt ut på någonting. Det kan vara att sätta ihop en ny projektgrupp, diskutera en organisationsförändring, avsluta arbetet inför sommaren eller att ses runt juletid. Arbetar du i Stockholm är det smidigt att förlägga aktiviteterna till en Konferens i Värmdö där ni har tillgång till boende, lokaler och natur i samma paket. Utmana varandra i tävlingar och lekar, spela tennis eller paddla kajak. Många tycker att detta också är en plats som är lämplig för djupare samtal i naturen. Mycket talar för att gemensamma upplevelser och minnen har betydelse lång tid efteråt för arbetsgruppen.

 

 

Varför är det nyttigt att vara i naturen?

Forskare säger att det är människans bakgrund som samlare och jägare som förklarar varför vi har behov av att vara ute och röra på oss. Då var det en livsnödvändighet, nu är det något vi bokar in i kalendern, som vid konferenser. Bara detta att vara ute i dagsljus har positiva effekter, inte minst för sömnen. Att få en dos D-vitamin och kanske också en mer rimlig konsumtion av mat är andra exempel. Det är också belagt att tid i naturen hjälper humöret och minskar stress och annan mental ohälsa.

Fler nyheter