När musklerna behöver lite extra omvårdnad

21 juni 2020 patrick pettersson

Det finns tillfällen när det är lämpligt att besöka sjukgymnasten, eller fysioterapeuten, som det heter nuförtiden. Ja, faktum är att titeln ändrades så sent som 2014. Denna yrkestitel är skyddad i lag och får endast användas av dem som legitimerats av socialstyrelsen. I yrket ingår att bedöma, förebygga, lindra eller bota sjukdomar som framförallt är kopplade till muskler, leder, nerver och skelett. Några vanliga problem som folk kan besöka fysioteraputen för är hälsporre, tennisarmbåge och knäskador. Dessa är ett resultat av överansträngning, något som föranleder många av de bekymmer som fysioterapeuten tar sig an.

 

Detta gör en fysioterapeut

Så vad gör då en fysioterapeut? Svaret är: en hel del olika saker, beroende på vad det rör sig om. Det finns fysioterapeuter som håller i smärthanteringskurser tillsammans med läkare och psykologer. Dessa kurser går i korthet ut på att lära sig att leva med långvarig smärta, något som inte sällan påverkar hela livet. Mer vanligt är att fysioterapeuten jobbar med rehabilitering, det vill säga återhämtning efter exempelvis skada eller sjukdom. Målet med rehabilitering är att patienten ska kunna återfå funktioner och kunna återgå till sitt vanliga liv, eller åtminstone underlätta för att kunna leva ett sådant, trots bestående funktionsnedsättning.

 

 

Smärtlindrande behandlingar

Fysioterapeuter arbetar också med smärtlindrande behandlingar. Det kan till exempel handla om akupunktur, TENS eller behandling med värme eller kyla i syfte att lindra smärta och få muskler att slappna av. Akupunktur är en behandling med nålar, medan TENS är behandling med elektroder. Om du letar efter en kunnig fysioterapeut eller sjukgymnast i köping så finns det bland annat en klinik i staden vid namn Slottspraktiken som man kan vända sig till. De erbjuder även stötvågsbehandling, ultraljudsscanning och bodywave scanlab 25, en behandlingsapparat baserad på kondensatorfältmetoden. Det är inte bara idrottare som söker sig till fysioterapeuter, utan alla möjliga människor med olika problem. 

Fler nyheter