Personlig assistent som hjälp i vardagen

16 augusti 2021 Lily Hansen

Det finns många tillfällen i livet när det kan vara svårt att kunna klara sig själv i vardagen. Du kanske har brutit ett ben i kroppen, är sjuk eller på annat sätt har svårt att kunna utföra sysslor eller ta hand om dig själv. I de flesta fall är det tillstånd som är tillfälliga och där du har antingen sjukvården eller någon närstående som kan hjälpa dig. Men om du har ett tillstånd som är permanent så finns det hjälp att få.

En personlig assistent är en hjälp som finns för människor i alla åldrar, när ett permanent tillstånd finns som gör att du behöver hjälp för att kunna leva ditt liv på ett drägligt sätt. Det kan vara hjälp som innebär att du får handling, städning och andra sysslor utförda för att du ska kunna fortsätta bo kvar hemma. Ofta kan det även innebära annan assistans och hjälp som är viktig för att du ska hålla din hälsa i gott skick, och kanske även överleva.

 

 

Omvårdnad och skötsel

När du får en personlig assistent så har det först gjorts en utredning gällande ditt behov av stöd och hjälp. Det kan vara så att du har svårt att göra sådant som att äta, ta på dig kläder eller gå på toaletten själv. Eller så kan det vara enklare saker som att skriva brev, få hjälp att komma ut ur hemmet och värma din mat. Beroende på vilket behov du har så får du timmar dedikerade dig, och en arbetsbeskrivning på vad din assistent ska göra.

Det är dock viktigt att tänka på att en personlig assistent inte är en läkare eller sjuksköterska. I vissa fall kommer du få besök i hemmet även av någon som har kunskapen att behandla skador och sjukdomar. Eller som kan bedöma om du behöver få ytterligare annan vård.

Fler nyheter