Stärk barnen med naturlig skolgång

31 oktober 2019 Mikael Barani
Stärk barnen med naturlig skolgång

Det känns på något sätt som om att cirkeln börjar slutas. Naturen kallar oss tillbaka till sig, och allt fler av oss hörsammar detta kall.
Ingen har väl missat de senaste årens trend att allt fler av oss spenderar mer och mer tid ute i skog och mark. Det är som om att vi försöker hitta hem igen, efter en lång era av att dras till städerna.

Visst är det ett långsamt skeende, och Stockholm lockar varje dag till sig en betydande mängd människor som hoppas hitta ett hem i staden. Men det ligger ändå något i luften. En doft av barr, fallna höstlöv och annalkande kyla… som känns bekant.

Kanske börjar vi tröttna lite på det bekväma livet. Det friktionsfria tillståndet som civilisationen på något sätt erbjuder. Människan formades av kampen för överlevnad, och när du numera kan köpa vad du vill på närmaste mataffär, ja då är kampen borta.

Rent spekulativ kan man ju undra om den allt ökande psykiska ohälsan, framför allt bland yngre, hänger samman med bristen på kamp. Erbjuder inte omgivningen några utmaningar så börjar våra hjärnor att skapa dem själva.

Hur det än må vara så är det alltid en gåva att låta ens barn växa upp med nära kontakt med vildmarken. Termen vildmark är här lite slappt använd och innefattar allt utanför städernas betong. 

Till exempel kan man låta sina barn gå på Skabersjöskolan. Detta är en skola i skola i Svedala, i närheten av Malmö.

Här ligger klassrummet ute i grönskan, och man kombinerar således det bästa från förr med modern skolundervisning.

Vem vet? Kanske innebär valet av denna skola att dina barn utvecklar en inre styrka som helt enkelt inte är möjlig på en ”vanlig” skola.

Visst kan man bli sur när man är ute i ur och skur, men det gör också att ens tröskel för vad som är obekvämt höjs. 

Fler nyheter