Värme behövs i alla hus
Det är få länder som är så bra på att isolera hus som vi i Skandinavien. Inte så konstigt kanske, med tanke på vårt tuffa och kyliga klimat. Samtidigt behöver husen fortfarande självklart också uppvärmning. Idag finns det många olika alternativ när man ska värma upp sin bostad, från att elda i öppna spisar, till att bränna olja, använda direktverkande el, och användning av värmepumpar. Spisar och andra typer av eldningssystem kräver oftast mycket brännbart virke, vilket blir dyrt i längden och dessutom produceras mycket koldioxid i processen. Direktverkande el är en av svenska hushålls största elbovar, och innebär mycket höga elkostnader. Den mest ekonomiska och miljövänliga uppvärmningsmetoden är att använda värmepump.
Vilken värmepump ska man välja?
Det finns mycket att tänka på när man väljer värmepump till sin bostad. Till att börja med måste man tänka på hur planlösningen ser ut i bostaden, och hur stor yta bostaden har. I en liten bostad med öppen planlösning med endast ett plan, kan en luftvärmepump vara ett bra alternativ, då den cirkulerar uppvärmd luft lokalt från en fast punkt. I större, och mer komplexa hus, kan luftvärme kännas ineffektivt. Istället kan ett luft-vattensystem vara en bra lösning, där värmen sprids i bostaden genom vattenslingor i utspridda element.
Hitta rätt installatör
Det finns specialister att rådfråga, både angående installation och service av Värmepumpar i Växjö, och kostnaden kan variera mycket beroende på vilket företag du väljer att anlita. Förutom ytan på bostaden kan ditt val av värmepump också påverkas av vilken uppvärmning bostaden haft tidigare. I en bostad som värmts upp med direktverkande el, kan det bli mycket dyrt att installera en värmepump med vattenburen värme, eftersom själva värmeslingorna vattnet ska färdas igenom inte redan är på plats. Men som sagt, priset kan variera beroende på vart du vänder dig. I slutändan är installation av värmepump oftast en god investering, både för plånboken och för miljön.